Sinsice ilerliyor: Bacak ve kollardaki bu değişikliklere dikkat!

Lenfödem Nedir?

Halk arasında ‘fil hastalığı’ olarak bilinen lenfödemin tanımını yapan Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Deniz Çevirme, lenf sisteminde oluşan problemlerin dokularda şişliklere neden olduğunu belirtti. Bu durum zamanla ciltte sertlik ve ileri dereceli şişliğin olduğu lenfödeme yol açmaktadır.

Lenf Kanallarının Tıkanması

Lenfatik dolaşım sisteminin önemini vurgulayan Doç. Dr. Deniz Çevirme, özellikle kollar ve bacaklarda lenf kanallarının cilt seviyesinde tıkanabildiğini söyledi. Lenfödem oluşumuna neden olan başlıca faktörler doğuştan gelen anatomik bozukluklar ve çeşitli dış etkenler olarak sıralandı.

Lenfödem hastalığının ilerleyen evrelerinde ciltte kalınlaşma, sertleşme ve portakal kabuğu görünümü oluşabileceğini belirten Doç. Dr. Deniz Çevirme, tedaviye erken başlanması durumunda olumlu sonuçlar alınabileceğini ifade etti. Hastalığın ilerlemesi durumunda ise cerrahi müdahalelerin gerekebileceğine değinildi.

Tedavi ve Bakım

Lenfödem tedavisinde ana hedefin iltihabı azaltmak olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Deniz Çevirme, erken teşhisin önemini vurguladı. Tedavide cilt bakımı, drenaj terapileri, ödem azaltıcı kıyafetler ve çoraplar gibi yöntemlerin yanı sıra cerrahi prosedürler de kullanılabileceğini söyledi.

Lenfödem hastalığının her evrede uygun bir cerrahi prosedürle tedavi edilebileceğini belirten Doç. Dr. Deniz Çevirme, hastaların günlük hayatlarına dönebileceklerini ifade etti. Hastalığın önemli bir sağlık sorunu olduğunu ve erken teşhisin ve tedavinin önemine dikkat çekti.

Kaynak

Related Posts

Diş eksikliği kalp krizi riskini nasıl artırıyor?

Uzman Diş Hekimi Ağız Diş Çene Cerrahı Prof. Dr. Birkan Taha Özkan, “Kalp krizi geçirme riskinizi sadece kalp değil, ağzınızda eksik olan dişleriniz de belirliyor” dedi.

e-Nabız’a yeni özellikler geldi

e-Nabız’a yeni özellikler geldi

6 ayda 30 kilo verdi, hikayesi herkese ilham oldu

Ankara’da lise öğrencisi 17 yaşındaki Mahmut Baloğlu 6 ayda 30 kilo vererek 163 kilodan 133 kiloya düştü. Prof. Dr. Mehmet Boyraz, Türkiye’de her 8-10 çocuktan 1’inin obez olduğunu, her 5 çocuktan 1’inin fazla kilolu olduğunu belirtti.

Sıcak çarpması kapıda: Vücudunuz alarm veriyor

Yüksek sıcaklıklar ve yetersiz sıvı alımı, yaz aylarında güneş çarpması riskini artırıyor. Doç. Dr. Veysel Kıdır, sıvı kaybının hayati sonuçlara yol açabileceğini belirtti. İşte yaz sıcaklarında korunmanın yolları…

Uykusuzluk mu, uyku eksikliği mi?

Uykusuzluk ve uyku eksikliği aynı şey değildir. Yatakta dönüp durmak da, hiç yatmamak da bedeni aynı ölçüde tüketir. 50 yaş üstünde uykunun süresi kadar kalitesi de düşüyor. Uyandığınızda yorgunsanız, uyuyor olmanız yetmez. Hâlâ uykusuzsunuzdur.

Prof. Dr. Diken: Atardamarlarınız sağlıklı ise 90’lı yaşlarda bile efor kısıtlamanız olmaz

Prof. Dr. Diken: Atardamarlarınız sağlıklı ise 90’lı yaşlarda bile efor kısıtlamanız olmaz