‘Milletin cebinden alıp Cengiz’e veriyorlar’

Ankara Yüksek Hızlı Tren Garı’nda Yolcu Garantileri Tutmadı

Ankara Yüksek Hızlı Tren Garı’nda son 9 yıldır yaşanan yolcu garantisi sorunları devam ediyor. 2022-2023 dönemi için 8 milyon yolcu garantisi verilmesine rağmen, beklenenin çok altında kalarak 2 milyon 938 bin kişiye ulaşıldı. Garı tercih etmeyen 5 milyon 61 bin vatandaş için ise Devlet Hazinesi tarafından Cengiz, Kolin ve Limak şirketlerine milyonlar ödendi. Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demir Yolları (TCDD) denetim raporu Meclis KİT Komisyonu’nda görüşülürken, CHP Çorum Milletvekili Mehmet Tahtasız bu durumu sert bir şekilde eleştirdi.

Mecliste yaptığı konuşmada Tahtasız, “Vatandaşlar garı kullansalar da kullanmasalar da, Hazine’den alınan paraları Cengiz’e aktarıyorsunuz. Bu iktidar döneminde halkımız, garip bir modelle karşı karşıya kaldı. Yolcu garantisi gibi uygulamalar, halkın cebine zarar veriyor” dedi. Ayrıca, “ATG Gar işletmesi gibi sarayın yandaş müteahhitleri, ballı ihalelerle sürekli öne çıkıyor” ifadesini kullandı.

Mehmet Tahtasız’a göre, yılda 8 milyon yolcu garantisi verilen Ankara YHT Garı’nda sürekli sapmalar yaşanıyor. 2022-2023 döneminde beklenen 8 milyon yolcu garantisine ulaşılamazken, sadece 2 milyon 938 bin yolcu bu garı tercih etti. Bu durum, devletin şirketlere ödemesi gereken milyonlarca liralık bir maliyet oluşturdu.

Yıllık 2.8 Milyar TL Garanti Ödendi

Ekim 2022-Ekim 2023 döneminde beklenen 8 milyon yolcu rakamı tutmayarak 2 milyon 938 bin 421’e geriledi. Bu nedenle Hazine, garı kullanmayan 5 milyon 61 bin 579 kişinin ücretini ödeyerek şirketlere milyonlarca lira aktardı. Devlet, bu durum için kurulan ortaklığa 2023 yılında 409 milyon 528 bin TL ödedi. Ayrıca, 2020 yılında verilen garantiler de tutmamış ve sadece 740 bin yolcu garantisine ulaşılmıştır. Bu durumda, Cengiz, Kolin ve Limak şirketlerine 7.5 milyon dolar daha ödendi.

2016 yılında açılan Ankara Yüksek Hızlı Tren Garı, yıllardır beklenen yolcu sayısına ulaşamamaktadır. Garın maliyeti, Kolin, Cengiz ve Limak şirketlerine 235 milyon dolara mal oldu. Mehmet Tahtasız, son 8 yılda şirketlere 81 milyon 822 bin dolar ödendiğini ve bu durumun 2036 yılına kadar devam edeceğini belirtti.

Bu kara delik ancak 2036’da sona erecek.

Related Posts

Bazı sanayi ürünleri ithalatı için tarife kontenjanı belirlendi

Bazı fermuar aksamları ve kimyasalların ithalatında tarife kontenjanı uygulanması kararlaştırıldı.

ABD’den ticaret ortaklarıyla yeni gümrük tarifesi açıklaması!

ABD Hazine Bakanı Bessent, ülkenin ticaret ortaklarıyla yürütülen gümrük tarifeleri görüşmelerinin daha önce 9 Temmuz olarak belirlenen son tarihten ABD İşçi Bayramı’nın kutlanacağı 1 Eylül’e kadar uzatılabileceğini söyledi.

Sigara park ve plajlarda yasaklanıyor! Resmi Gazete’de yayımlandı, cezası 6 bin 278 TL

Fransa sigaraya karşı önlemleri sertleştiriyor. Sigara tüketicilerinin alanlarını kısıtlamaya dönük yeni bir adım atıldı. Ülkenin Resmi Gazete’sinde yayımlanan yeni bir kararname ile kamuya açık alanlarda sigara yasağının kapsamını genişletildi …

Dolar, euro, altın, borsa… İşte bu hafta en çok kazandıran yatırım aracı

Hafta başında jeopolitik risklerin ateşkes haberleriyle sönümlenmesi sonucu altında sert düşüşler yaşandı. ABD Başkanı Trump’ın Fed Başkanı için alternatifleri olduğunu belirtmesiyle birlikte ise dolar son 3 yılın en düşük seviyesinde seyretti ancak TL’nin değer kaybından dolayı dolar/TL kurunda artışlar yaşandı. İşte bu haftanın yatırım araçlarının performansları…

EPKD yenilenebilir enerji maliyetini revize etti

Yenilenebilir Enerji Kaynaklarını Destekleme Mekanizması (YEKDEM) maliyeti EPDK tarafından revize edildi.

Kripto varlıklara 72 saat kuralı geldi: MASAK’tan yeni tebliğ

Kripto varlık transferlerine yeni sınırlamalar getirildi. Resmi Gazete’de yayımlanan MASAK Genel Tebliği ile platformlara 48 ila 72 saat bekleme süresi, işlem limiti ve açıklama zorunluluğu getirildi.