Aort Yırtılması Gençleri de Tehdit Ediyor

Aort Yırtılması: Gençleri de Tehdit Ediyor!

Aort yırtılmasının sadece yaşlıları değil 20’li yaşlardaki gençleri de etkileyebileceğini belirten Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Ertuğrul Okuyan, genetik bağ dokusu hastalıklarının, özellikle ‘ince damarlı’ gençlerde ani damar yırtılmalarına yol açabileceğini vurguladı. Şiddetli göğüs veya sırt ağrısıyla gelen bu ölümcül durum erken teşhis edilmezse hayatı tehlikeye atabilir. Aile öyküsü bulunan bireylerin kardiyolojik kontrolleri aksatmamaları gerektiğini söyledi.

Aort Damarının Yapısı ve Risk Faktörleri

Medipol Acıbadem Bölge Hastanesi’nden Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Ertuğrul Okuyan, aort diseksiyonunun kalpten çıkan ve temiz kanı vücudun her yerine taşıyan en büyük damar olan aortun yırtılması sonucu meydana geldiğini açıkladı. Genellikle yaşlılarla ilişkilendirilen bu durumun gençlerde de görülebileceğini belirtti.

  • ‘DİSEKSİYON İHTİMALİNİ GÖZ ARDI ETMİYORUZ’

Gençlerde damar hastalığı öyküsü bulunanların erken teşhis ve düzenli takip konusunda bilinçli olmaları gerektiğini vurgulayan Prof. Okuyan, genç bir hastanın ani başlayan göğüs ya da sırt ağrısı şikayetiyle başvurduğunda, diseksiyon ihtimalini göz ardı etmediklerini belirtti. Erken müdahalenin hayati önem taşıdığını ve aort diseksiyonunun tedavisinin multidisipliner bir yaklaşım gerektirdiğini söyledi.

Aort Hasarının Etkileri

Aortun vücudun her noktasına kan taşıyan bir ana yol olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Okuyan, aortun herhangi bir hasarının tüm sistem üzerinde olumsuz etkileri olabileceğini belirtti.

  1. ‘AORT DİSEKSİYONU, DAMAR DUVARININ ZAYIFLAMASI SONUCU OLUŞUR’

Aort diseksiyonunun genellikle damar duvarının zayıflaması sonucu meydana geldiğini ifade eden Prof. Dr. Okuyan, hipertansiyonun kontrolsüz bir şekilde devam etmesinin bu zayıflamada rol oynadığını söyledi. Sigara kullanımı, şeker hastalığı, yüksek kolesterol, obezite gibi risk faktörlerinin de damar yapısını olumsuz etkilediğini belirtti.

  1. ‘DOĞUŞTAN GELEN KALP ANOMALİLERİ RİSKİ ARTIRIR’

Doğuştan gelen bazı hastalıkların da aort diseksiyonuna neden olabileceğini belirten Prof. Dr. Okuyan, genetik geçişli hastalıkların damar yapısını zayıflattığını ve bu durumun riski artırdığını açıkladı.

  1. ‘YIRTILMA TRAVMAYLA DA OLUŞABİLİR’

Dışsal travmaların da aort yırtığına neden olabileceğini belirten Prof. Dr. Okuyan, trafik kazaları, yüksekten düşme gibi ciddi travmaların bu duruma yol açabileceğini ancak kendiliğinden gelişen diseksiyonların genellikle başka bir damar zayıflığına işaret ettiğini söyledi.

Cerrahi Müdahale ve İyileşme Süreci

Aort diseksiyonunun ciddi bir durum olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Okuyan, başarılı bir ameliyatın ardından hastaların genellikle 3 ila 6 ay içinde normal yaşamlarına dönebildiğini belirtti. Ancak hastaların ameliyat sonrası fiziksel bakım, rehabilitasyon ve ilaç tedavisine uyumunun çok önemli olduğunu söyledi. Özellikle tansiyonun kontrol altında tutulmasının ikinci bir diseksiyonu önlemede hayati önem taşıdığını ifade etti.

Hesap Aç, 1.000 TL Kazan. BYBIT TR’ye Şimdi Üye Ol. Reklamdır
Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Sağlık

Related Posts

Vejetaryen beslenmede doğru planlama şart! ‘Yanlış diyet sağlığı tehdit edebilir’

Vejetaryen beslenmenin dikkatli uygulanması gerektiğini belirten uzmanlar, yanlış planlandığında ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini söylüyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Yiğit, vejetaryen beslenmenin yanlış planlandığında oluşturabileceği riskleri açıkladı.

Sosyal medya bizi hipnotize ediyor

Sosyal medyanın genç yaşlı demeden hemen herkesi saatlerce esir aldığına dikkat çeken Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Derya Uludüz ’’Alışkanlık ötesi bir durum yaşıyoruz. Bu yeni çağın dijital hipnozu’’ diyor.

Haftada 1 kez yerseniz kalbiniz bayram eder! Haftada 1 yeter, kolesterolü silip süpürüyor

Balığın, yüksek kaliteli protein, iyot ve çeşitli vitamin ve mineraller dahil olmak üzere birçok önemli besin maddesi bakımından zengin olduğunu söyleyen Uzman Diyetisyen Zülal Yalçın, haftada en az bir porsiyon balık yemenin önemine dikkat çekti.

‘Aile Sağlığı Merkezleri depreme hazır mı?’

Aile Sağlığı Merkezlerinin (ASM) depreme dayanıklılığına ilişkin açıklama yapan Birlik ve Dayanışma Sendikası Genel Başkanı Dr. Derya Mengücük, “ASM’leri merkeze alan hiçbir ciddi yeniden yapılandırma çalışması yapılmadı. Bu ihmalin faturası çok ağır olabilir” dedi.

Giresun’da Kaza: Bariyerleri Aşan Araç Karşı Şeride Geçti, 2 Yaralı

Bariyerleri aşan araç karşı şeride geçti: 2 yaralı GİRESUN – Giresun’da bariyerleri aşarak karşı şeride geçen araç, başka bir otomobille kafa kafaya çarpıştı. Kazada 2 kişi yaralandı. Edinilen bilgilere göre, Karadeniz Sahil Yolunda Trabzon …

Samsun’da Trafik Kazası: 2 Yaralı

Samsun’un Çarşamba ilçesinde meydana gelen trafik kazasında 2 kişi yaralandı. M.K. idaresindeki 10 AKY 888 plakalı motosiklet, Sungurlu Mahallesi İstasyon Caddesi’nde yolun karşısına geçmeye çalışan yaya M.A’ya çarptı. Kontrolden çıkan motosiklet …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir