Avrupa’nın kalbinde zorunlu askerlik sesleri

Almanya Savunma Bakanı Zorunlu Askerlik İhtimaline Dikkat Çekti

Almanya Savunma Bakanı Boris Pistorius, gönüllü asker sayısının yetersiz kalması durumunda zorunlu askerliğin yeniden gündeme gelebileceğini öne sürdü. Federal Meclis’te yaptığı yeni hükümet dönemi konuşmasında, Savunma Bakanı Pistorius, bu yıl içinde gönüllülük esasına göre yeni bir asker alım programı başlatacaklarını duyurdu. Ancak, gönüllü katılımın beklentilerin altında kalması halinde zorunlu askerlik uygulamasının yeniden devreye girmesi kaçınılmaz olabilir:

“Başlangıçta gönüllülük üzerinde yoğunlaşacağız. Amacımız gençleri vatanlarına hizmet etmeye teşvik etmektir. Fakat yeterli başvuru olmazsa, başka seçenekleri değerlendirmemiz gerekebilir.”

Almanya, 2011’de zorunlu askerliği askıya almıştı. Ancak değişen güvenlik dengeleri ve jeopolitik riskler, Berlin’in askeri stratejilerini yeniden düşünmesine neden oluyor.

AVRUPA’DA GÜVENLİK KONULARINDA YENİLİKLER

Pistorius’un açıklamaları sadece askeri stratejide bir değişimi işaret etmiyor; aynı zamanda Avrupa güvenlik yapısı açısından da önemli bir sinyal taşıyor. ABD’de Donald Trump’ın başkanlığı süresince NATO’ya olan bağlılığı sorgulayan sözleri, Almanya başta olmak üzere Avrupa’daki birçok ülkeyi kendi güvenliklerini sağlama konusunda daha dikkatli olmaya teşvik ediyor.

Bakan; Fransa, Birleşik Krallık ve Polonya ile birlikte Almanya’nın Avrupa güvenliği konusunda liderlik rolünü üstlenmeye hazır olduğunu belirtti: “Avrupa’nın güvenliği, öncelikle Avrupalılar tarafından sağlanmalıdır.”

EN GÜÇLÜ ORDU HEDEFİ

Bundeswehr (Alman ordusu) şu anda 181,500 aktif personelden oluşuyor ve Pistorius, 2031 yılına kadar hedeflenen 203,000 kişilik kadroya ulaşmanın hala uzak olduğunu dile getirdi.

Asker alımında 2025 başında %20’lik bir artış beklendiğini belirten Bakan, ancak mevcut personelin ülkenin güvenlik sorumluluklarını yerine getirmede yetersiz kalabileceğini vurguladı.

Almanya Başbakanı Friedrich Merz de Federal Meclis’teki konuşmasında benzer bir vurgu yaparak, yeni hükümetin savunma politikalarını desteklediğini ve “Avrupa’nın en güçlü ordusunu oluşturma” sözü verdi.

Related Posts

Trump, Nobel Barış Ödülü’ne aday gösterildi: “İsrail-İran ateşkesine aracılık etti, olağanüstü ve tarihi bir rolü var”

Trump, Nobel Barış Ödülü’ne aday gösterildi: “İsrail-İran ateşkesine aracılık etti, olağanüstü ve tarihi bir rolü var”

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan Çinli mevkidaşı ile görüştü

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Çin Dışişleri Bakanı Vang Yi ile İsrail ve İran arasında yaşanan çatışma ve gerilimin azaltılması amacıyla yürütülen çabalar ile Gazze’deki durumu telefonda bir görüşme gerçekleştirdi.

İmamoğlu’ndan muhalefete çağrı

İmamoğlu, “Hükümeti uyaran, doğru yolu gösteren ve milletin sessiz çığlığını en doğru şekilde ifade eden muhalefet, yaşadığımız çoklu krizlerden çıkışı ve TBMM çatısı altında oluşacak bir iç cephe tarifinin nasıl olacağını milletimizle paylaşabilmelidir.” değerlendirmesini yaptı.

İran saldırısıyla sarsılan Katar uçaklarını Türkiye’ye yönlendirdi

İRAN’IN Katar’daki ABD üslerine yönelik füze saldırısı nedeniyle Avrupa’dan Katar’ın başkenti Doha’ya sefer yapan uçaklar, İstanbul ve Ankara’ya yönlendirildi. Katar Havayolları’nın 10 uçağı, İstanbul Havalimanı ve Esenboğa Havalimanı’na iniş yapmak üzere yön değiştirdi.

ABD teyakkuza geçti, Beyaz Saray’da hava savunma sistemi aktive edildi

İran’ın ABD’nin Katar’daki üslerine saldırılarının ardından, Washington’da olası misillemelere karşı koyacak hava savunma sistemi görüntülendi.

İngiliz basınından savaş yorumu: Trump, Netanyahu’nun tuzağına düştü

ABD Başkanı Donald Trump’ın onayıyla İran’daki üç nükleer tesise saldırı düzenlenmesiyle ABD fiili olarak İsrail’in yanında İran’a karşı savaşa girmiş gibi görünüyor. Yeniden başkan olmadan önce tekrar tekrar ABD’yi “yabancı savaşlardan uzak …