Meningokok bakterisine dikkat: Özellikle 1 yaş altında ağır seyrederek ciddi enfeksiyonlara neden olabiliyor!

Meningokok Menenjit Özellikle 1 Yaş Altında Ciddi Enfeksiyonlara Neden Olabiliyor

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Zeynep Gökçe Gayretli Aydın, meningokok enfeksiyonlarının her yaş grubunu etkileyebilen ciddi hastalıklar olduğunu belirtti. Özellikle 1 yaş altında ise ağır seyredebilerek ciddi enfeksiyonlara neden olabildiğine dikkat çekti.

Doç. Dr. Aydın, hastalığın ateş, baş ağrısı, kusma, ense sertliği gibi belirtilerle başvurabileceğini ancak sadece menenjit yapmadığını vurgulayarak odağı olmayan ateş ve döküntülerin de hastalığı gözden kaçırabileceğini aktardı. Bu nedenle hastalığı önemsediklerini ve hastaların ateş ve döküntü ile başvurması durumunda mutlaka meningokok enfeksiyonlarını düşünerek takip ettiklerini belirtti.

Aydın, hastalığın influenza sezonu sonrasında artış gösterdiğini, her sene bu mevsimlerde erken dönemlerde meningokok enfeksiyonlarını gözlemlediklerini dile getirdi. Hastalığın her yaş grubunu etkileyebildiğine ancak özellikle 1 yaş altında ve ergenlik döneminde daha ciddi enfeksiyonlara neden olabildiğine değindi.

Doç. Dr. Aydın, hastalığa karşı aşının önemine vurgu yaparak toplumun büyük kısmının aşılandığında vaka oranlarının azalacağını belirtti. Ulusal aşı takvimine meningokok aşılarının da eklenmesi gerektiğini dile getirdi.

İnfeksiyonların bulaşıcı olduğunu belirten Aydın, hastalığın solunum yoluyla, yakın temasla, tükürükle ve damlacık yoluyla bulaştığını açıkladı. Bu nedenle yakın temasın önemine de dikkat çekerek, meningokok enfeksiyonu tespit edilen kişilerin temaslılarına antibiyotik tedavisi uygulandığını aktardı.

Çocukların doğumdan itibaren aşıların takip edildiğini söyleyen Aydın, ailelerin çocuklarını düzenli olarak aşılatmalarını ve hekimlerin önerilerini dikkate almalarını tavsiye etti. Özellikle ulusal aşı takvimindeki aşıları aksatmamalarını ve maddi durumları el veriyorsa özel aşıları da yaptırmalarını önerdi.

Related Posts

Diş eksikliği kalp krizi riskini nasıl artırıyor?

Uzman Diş Hekimi Ağız Diş Çene Cerrahı Prof. Dr. Birkan Taha Özkan, “Kalp krizi geçirme riskinizi sadece kalp değil, ağzınızda eksik olan dişleriniz de belirliyor” dedi.

Sinsice ilerliyor: Bacak ve kollardaki bu değişikliklere dikkat!

Lenfödem hastalığı sinsi ilerliyor ve geç tanı konduğunda tedavisi zorlaşıyor. Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Deniz Çevirme, lenfödemin belirtileri ve erken teşhisin önemi hakkında uyarılarda bulundu.

e-Nabız’a yeni özellikler geldi

e-Nabız’a yeni özellikler geldi

6 ayda 30 kilo verdi, hikayesi herkese ilham oldu

Ankara’da lise öğrencisi 17 yaşındaki Mahmut Baloğlu 6 ayda 30 kilo vererek 163 kilodan 133 kiloya düştü. Prof. Dr. Mehmet Boyraz, Türkiye’de her 8-10 çocuktan 1’inin obez olduğunu, her 5 çocuktan 1’inin fazla kilolu olduğunu belirtti.

Sıcak çarpması kapıda: Vücudunuz alarm veriyor

Yüksek sıcaklıklar ve yetersiz sıvı alımı, yaz aylarında güneş çarpması riskini artırıyor. Doç. Dr. Veysel Kıdır, sıvı kaybının hayati sonuçlara yol açabileceğini belirtti. İşte yaz sıcaklarında korunmanın yolları…

Uykusuzluk mu, uyku eksikliği mi?

Uykusuzluk ve uyku eksikliği aynı şey değildir. Yatakta dönüp durmak da, hiç yatmamak da bedeni aynı ölçüde tüketir. 50 yaş üstünde uykunun süresi kadar kalitesi de düşüyor. Uyandığınızda yorgunsanız, uyuyor olmanız yetmez. Hâlâ uykusuzsunuzdur.