Meningokok bakterisine dikkat: Özellikle 1 yaş altında ağır seyrederek ciddi enfeksiyonlara neden olabiliyor!

Meningokok Menenjit Özellikle 1 Yaş Altında Ciddi Enfeksiyonlara Neden Olabiliyor

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Zeynep Gökçe Gayretli Aydın, meningokok enfeksiyonlarının her yaş grubunu etkileyebilen ciddi hastalıklar olduğunu belirtti. Özellikle 1 yaş altında ise ağır seyredebilerek ciddi enfeksiyonlara neden olabildiğine dikkat çekti.

Doç. Dr. Aydın, hastalığın ateş, baş ağrısı, kusma, ense sertliği gibi belirtilerle başvurabileceğini ancak sadece menenjit yapmadığını vurgulayarak odağı olmayan ateş ve döküntülerin de hastalığı gözden kaçırabileceğini aktardı. Bu nedenle hastalığı önemsediklerini ve hastaların ateş ve döküntü ile başvurması durumunda mutlaka meningokok enfeksiyonlarını düşünerek takip ettiklerini belirtti.

Aydın, hastalığın influenza sezonu sonrasında artış gösterdiğini, her sene bu mevsimlerde erken dönemlerde meningokok enfeksiyonlarını gözlemlediklerini dile getirdi. Hastalığın her yaş grubunu etkileyebildiğine ancak özellikle 1 yaş altında ve ergenlik döneminde daha ciddi enfeksiyonlara neden olabildiğine değindi.

Doç. Dr. Aydın, hastalığa karşı aşının önemine vurgu yaparak toplumun büyük kısmının aşılandığında vaka oranlarının azalacağını belirtti. Ulusal aşı takvimine meningokok aşılarının da eklenmesi gerektiğini dile getirdi.

İnfeksiyonların bulaşıcı olduğunu belirten Aydın, hastalığın solunum yoluyla, yakın temasla, tükürükle ve damlacık yoluyla bulaştığını açıkladı. Bu nedenle yakın temasın önemine de dikkat çekerek, meningokok enfeksiyonu tespit edilen kişilerin temaslılarına antibiyotik tedavisi uygulandığını aktardı.

Çocukların doğumdan itibaren aşıların takip edildiğini söyleyen Aydın, ailelerin çocuklarını düzenli olarak aşılatmalarını ve hekimlerin önerilerini dikkate almalarını tavsiye etti. Özellikle ulusal aşı takvimindeki aşıları aksatmamalarını ve maddi durumları el veriyorsa özel aşıları da yaptırmalarını önerdi.

Related Posts

Kelimeleri unutturan ve yanlış söylettiren beyin hastalığı 3 tipte görülüyor

Günlük konuşmalarınızda sık sık kelime arıyor, tanıdık nesnelerin adlarını hatırlamakta zorlanıyor musunuz? Ya da bir kelimeyi yanlış söyleyip durumu fark ettiğinizde geçiştiriyor musunuz? Uzmanlara göre bu durum sadece yorgunluk ya da yaşlanmanın doğal bir parçası olmayabilir. Primer Progresif Afazi (PPA) adı verilen, sinsice ilerleyen bir beyin hastalığı, dili hedef alarak ilk belirtilerini fark ettirmeden göstermeye başlıyor.

Özel Gereksinimli Bireyler İçin İlk Eğitim Tamamlandı

Özel gereksinimli bireyler için düzenlenen eğitim başarıyla tamamlandı. İzmir’de gerçekleşen eğitim üç gün sürdü. 

Duşta yapılan bu hata sağlığa darbe! Uzmanı uyardı: ‘Yıllar içinde böbrekleri bitiriyor’

Duşta idrar yapma, birçok kişinin farkında olmadan benimsediği bir alışkanlık olabilir. Ancak sağlık uzmanları bu davranışın ciddi sağlık problemlerine yol açabileceğini belirtiyor. Amerikalı ürojinekolog Dr. Teresa Irwin de duşta idrar yapma alışkanlığı hakkında takipçilerine uyarılarda bulundu.

Ebeveynler dikkat; “Sınavlar öncesinde evlerde sınavı konuşmayın!”

Ebeveynler dikkat; “Sınavlar öncesinde evlerde sınavı konuşmayın!”

Uzmanı uyardı: 50 yaş sonrasında görme kaybına neden olabilir!

Sarı nokta hastalığı, 50 yaş ve üzerindeki bireylerde sıkça görülen ve görme kaybına yol açabilen ciddi bir göz rahatsızlığıdır. Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Nursal Melda Yenerel, erken teşhisle bu kaybın önüne geçilebileceğini belirtti.

Yumurtalık Kanseri Belirtileri Nelerdir?

Yumurtalık kanseri nedir, yumurtalık kanseri belirtileri nelerdir? Prof.Dr. Mete Güngör, yaş ilerledikçe yumurtalık kanseri görülme riskinin arttığını söyledi.