‘Midesini üşüttü’ diye geçiştirmeyin! Çocuklar için tehlike işareti, basit karın ağrısı değil

Gereksiz Antibiyotik Kullanımı ve Çocuklarda Bağırsak Enfeksiyonları

Sağlık uzmanları gereksiz antibiyotik kullanımından kaçınarak çocuklarda bağırsak enfeksiyonlarına karşı tedbirli olunmasını öneriyor.

Hijyen Kurallarına Dikkat!

Bağırsak enfeksiyonu, su ve gıda yoluyla bulaşabilen ve özellikle hijyen koşullarının yetersiz olduğu ortamlarda yayılan bir enfeksiyon türüdür. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Muhammed Sami Tufan, bağırsak enfeksiyonunun vücutta ciddi sıvı kaybına yol açabileceğini ve özellikle 5 yaş altındaki çocuklarda hastane başvurularının ve ölüm nedenlerinin başında geldiğini belirtiyor. Enfeksiyon belirtileri başladığında çocuğun sıvı alımının sağlanması ve gereksiz antibiyotik kullanımından kaçınılması önem taşıyor. Hijyen kurallarına uyulmalı ve çocuk yakından izlenmelidir.

Riskli Grup: 6 Ay ile 5 Yaş Arası Çocuklar

Bağırsak enfeksiyonları, bağışıklık sistemi tam gelişmemiş olan 6 ay ile 5 yaş arasındaki çocuklarda daha sık görülür. Bu yaş grubundaki çocuklar, dışkı-ağız yoluyla bulaşan enfeksiyonlara daha açık oldukları için risk altındadırlar. Bu nedenle, çocuklarda ani başlayan ishal, kusma ve karın ağrısı gibi belirtilere dikkat edilmelidir. Dr. Muhammed Sami Tufan, bağırsak enfeksiyonunun şiddetine göre belirtilerin hafif veya ağır seyredebileceğini ve tedavinin zamanında yapılmasının önemli olduğunu vurguluyor.

Sıvı ve Elektrolit Takviyesi Önemli!

Bağırsak enfeksiyonlarının tedavisinde temel amaç, sıvı ve elektrolit dengesinin sağlanmasıdır. Dr. Muhammed Sami Tufan, hafif durumlarda evde sıvı takviyesinin yeterli olabileceğini ancak orta ve yoğun vakalarda hastanede sıvı tedavisinin gerekebileceğini belirtiyor. Viral enfeksiyonlarda antibiyotik kullanımının etkisiz olduğunu vurgulayan Tufan, bakteriyel enfeksiyonlarda ise hekim önerisi olmadan antibiyotik kullanımından kaçınılması gerektiğini ifade ediyor.

Related Posts

Sinsice ilerliyor: Bacak ve kollardaki bu değişikliklere dikkat!

Lenfödem hastalığı sinsi ilerliyor ve geç tanı konduğunda tedavisi zorlaşıyor. Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Deniz Çevirme, lenfödemin belirtileri ve erken teşhisin önemi hakkında uyarılarda bulundu.

e-Nabız’a yeni özellikler geldi

e-Nabız’a yeni özellikler geldi

6 ayda 30 kilo verdi, hikayesi herkese ilham oldu

Ankara’da lise öğrencisi 17 yaşındaki Mahmut Baloğlu 6 ayda 30 kilo vererek 163 kilodan 133 kiloya düştü. Prof. Dr. Mehmet Boyraz, Türkiye’de her 8-10 çocuktan 1’inin obez olduğunu, her 5 çocuktan 1’inin fazla kilolu olduğunu belirtti.

Sıcak çarpması kapıda: Vücudunuz alarm veriyor

Yüksek sıcaklıklar ve yetersiz sıvı alımı, yaz aylarında güneş çarpması riskini artırıyor. Doç. Dr. Veysel Kıdır, sıvı kaybının hayati sonuçlara yol açabileceğini belirtti. İşte yaz sıcaklarında korunmanın yolları…

Uykusuzluk mu, uyku eksikliği mi?

Uykusuzluk ve uyku eksikliği aynı şey değildir. Yatakta dönüp durmak da, hiç yatmamak da bedeni aynı ölçüde tüketir. 50 yaş üstünde uykunun süresi kadar kalitesi de düşüyor. Uyandığınızda yorgunsanız, uyuyor olmanız yetmez. Hâlâ uykusuzsunuzdur.

Prof. Dr. Diken: Atardamarlarınız sağlıklı ise 90’lı yaşlarda bile efor kısıtlamanız olmaz

Prof. Dr. Diken: Atardamarlarınız sağlıklı ise 90’lı yaşlarda bile efor kısıtlamanız olmaz