Samsung’dan Nvidia için stratejik hamle: 12 katmanlı HBM3E yongaları üretimde

Samsung Electronics, yapay zeka teknolojilerinde hayati öneme sahip yüksek bant genişliğine sahip bellek (HBM) yongalarının üretiminde önemli bir adım attı. Firmanın, Nvidia için geliştirdiği 12 katmanlı HBM3E yongalarının seri üretimine başladığı duyuruldu.

Samsung, Nvidia için 12 Katmanlı HBM3E Yongalarının Seri Üretimine Erken Başladı

Yakın bir rapora göre, Samsung, yeni geliştirdiği 12 katmanlı HBM3E yongalarının Nvidia tarafından onaylanacağına dair büyük bir güven duyuyor. Güney Koreli teknoloji devi, 2025’in ilk yarısında Nvidia’nın onayını almaya odaklanırken stratejik bir hamle yaparak seri üretime başladı. Bu yongalar, Nvidia’nın yapay zeka hızlandırıcılarında kritik bir bileşen olarak kullanılacak.

Samsung’un yeni nesil 12 katmanlı HBM3E yongalarının seri üretiminin Şubat ayında başladığı bildiriliyor. Bu yeni yongalar, şirketin 1a DRAM teknolojisine dayanan beşinci nesil 10nm sınıfından geliyor. Uzmanlar, yeni yongaların geçen yılın ikinci yarısında Nvidia’nın testlerinde başarısız olan önceki HBM3E yongalarından çok daha yüksek performans sunabileceğini düşünüyor.

Samsung şu anda aylık 120.000 ile 130.000 arasında HBM3E yongası üretebiliyor ve tam üretim süreci yaklaşık altı ay sürüyor. Samsung, Haziran veya Temmuz aylarında Nvidia’nın onayını almayı bekliyor. Ancak sürecin bu denli uzun sürmesi durumunda seri üretime yetişmek zor olabilir. Bu sebeple Samsung, onayı aldığında yeterli stoğa sahip olmak için üretim sürecini erkenden başlatmış durumda.

Sektördeki bilgilere göre, Nvidia bu yılın sonuna doğru yeni yapay zeka hızlandırıcısı Rubin için HBM4 yongalarına geçebilir. Bu durum, Samsung için zaman baskısı yaratıyor ve bu nedenle şirket, Nvidia’dan onay aldığı anda yeterli stok miktarına sahip olabilmek adına 12 katmanlı HBM3E yongalarının üretimine erken başlamış gibi görünüyor.

Related Posts

Kuantum bilgisayarlar evlere mi geliyor? İşin uzmanları anlattı

Kuantum hesaplama, bilim dünyasının uzun süredir hayalini kurduğu bir teknoloji olarak, karmaşık problemleri çözme potansiyeliyle dikkat çekti. Bu alanda çığır açan bir adım atarak ilk kuantum bilgi işlem çipi Ocelot’u tanıttı. Kuantum hata düzeltme …

Avrupa’da satılan iPhone ve iPad’ler için etiket düzenlemesi

Apple’ın Avrupa özelinde aldığı kararlara bir yenisi daha eklendi. Avrupa Birliği’nde yürürlüğe giren yeni düzenlemeyle artık iPhone ve iPad kutularından enerji verimliliği etiketi de çıkacak.

Huawei, HarmonyOS 6 sürümünü tanıttı

Huawei yeni HarmonyOS sürümünü tanıttı. HarmonyOS 6.0 yapay zeka destekli özellikleriyle cihazlar arasındaki iletişimi artırıyor.

Bilim insanları açıkladı: Okyanuslar daha yeşil, denizler daha mavi oluyor

Bilim insanları, iklim değişikliğinin okyanus ekosistemlerinde yarattığı dramatik değişimi ortaya çıkardı. Son 20 yılda kutuplarda yeşil tonlar artarken, tropikal bölgelerde mavi renk hakimiyeti güçlendi. Uzmanlar, renk değişiminin sadece görsel bir olay olmadığını, balıkçılıktan küresel ekonomiye kadar pek çok alanı etkileyeceğini belirtti.

İlk kez bu kadar net gözlemlendi! Evreni anlama şeklimiz kökten değişecek

James Webb Uzay Teleskobu, gezegen oluşumu hakkındaki teorileri sarsacak bir gözleme imza attı. 307 ışık yılı uzaklıktaki genç bir gezegende yüksek irtifa mineral bulutları ve olası metal yağmuru tespit edildi.

macOS 26 Tahoe tanıtıldı: Yeni Mac arayüzü ile ilgili tüm detaylar!

Apple, WWDC 2025 sunumunda yeni Mac arayüzü macOS 26 Tahoe sürümünü tanıttı. Tıpkı iOS işletim sisteminde olduğu gibi yepyeni bir tasarım dili, üretkenliği artıran güçlü özellikleri ve Apple Intelligence’ın etkisiyle Mac tarafında da köklü değişiklikler var.