TÜİK açıkladı: Seyahat amaçları ve harcamalar değişti!

TÜİK Verilerine Göre Türkiye’deki Seyahatlerin Durumu

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yapılan açıklamaya göre, 2024 yılının 4. çeyreğinde yurtiçinde ikamet eden 9 milyon 528 bin kişi seyahate çıktı. Bir önceki yıla göre %0,4’lük bir azalma yaşanmasına rağmen, toplam geceleme sayısı 76 milyon 576 bin olarak kaydedildi. Ortalama geceleme süresi ise 6,7 gece olarak belirlendi.

Yıllık Seyahat Sayısı ve Harcamaların Artışı

2024 yılı boyunca Türkiye’deki seyahat sayısı, bir önceki yıla göre %8,7 artarak 66 milyon 836 bin olarak gerçekleşti. Seyahate çıkanların geceleme sayısı ise %2,3 artarak 484 milyon 141 bin gecelemeye ulaştı. Toplamda ise 66 milyar 40 milyon 991 bin TL harcama yapıldı ve seyahat başına ortalama harcama 5 bin 759 TL olarak hesaplandı.

Seyahat Harcamalarında Önemli Artış

2024 yılının 4. çeyreğinde yurtiçinde yapılan seyahatlerde toplam harcama bir önceki yıla göre %44,4 artarak 66 milyar 40 milyon 991 bin TL’ye yükseldi. Bu harcamaların %93’ü kişisel harcamalardan oluşurken, %7’si paket tur harcamalarından geldi. Seyahat başına yapılan ortalama harcama ise 5 bin 759 TL olarak kaydedildi.

Seyahat Harcamalarının Dağılımı

2024 yılının 4. çeyreğinde en fazla harcama yapılan kategori %33,8 ile yeme ve içme harcamaları oldu. Ulaştırma harcamaları %27,7 ve konaklama harcamaları ise %12,1 ile sıralandı. Yeme ve içme harcamalarında %61,4, ulaştırma harcamalarında %33,6 ve konaklama harcamalarında ise %50,3’lük bir artış yaşandı.

En çok tercih edilen seyahat amacı %63,1 ile yakınları ziyaret etmek olurken, onu %25,6 ile “gezi, eğlence, tatil” ve %6,5 ile “sağlık” amacı takip etti. Yıllık bazda değerlendirildiğinde ise en çok tercih edilen seyahat amacı %57,2 ile yakınları ziyaret etmek olarak belirlendi.

En Çok Tercih Edilen Konaklama Türleri

2024 yılının 4. çeyreğinde seyahate çıkanlar, en çok “arkadaş veya akraba evinde” konakladı. Bu konaklama türü 53 milyon 250 bin geceleme ile ilk sırada yer alırken, onu sırasıyla 13 milyon 292 bin geceleme ile “kendi evi” ve 5 milyon 218 bin geceleme ile “otel” takip etti. Yıllık bazda en çok tercih edilen konaklama yerleri ise sırasıyla “arkadaş veya akraba evleri”, “kendi evleri” ve “oteller” oldu.

Related Posts

Ev sahiplerine iyi, kiracılara kötü haber: Konut fiyatlarında değişim için tarih verdi

İstanbul’da kiralık ev piyasasında yaz aylarıyla birlikte hızlı bir artış gözlemleniyor. Haziran ayında 30 bin TL’ye yükselen ortalama kira bedellerinin, ağustosta 32 bin 500 TL’ye ulaşması bekleniyor. En yüksek kiraların görüldüğü ilçeler ise Sarıyer ve Kadıköy oldu. Öte yandan, en uygun kiralık evlerin Esenyurt ve Bağcılar gibi ilçelerde bulunduğu görülüyor.

Sürdürülebilirlikte zirveyi aldı

ASELSAN, çevresel, sosyal ve yönetişim (ESG) kriterlerinde elde ettiği yüksek performansla Borsa İstanbul tarafından oluşturulan BIST Sürdürülebilirlik 25 Endeksi’ne ilk sıradan giriş yaptı.

Endişe artıyor: Petrol gemileri Hürmüz’e girmeden U dönüşü yapıyorlar

İsrail’in İran’a yönelik saldırılarıyla başlayan kriz ve ardından ABD’nin İran’daki nükleer tesislere düzenlediği hava operasyonları, küresel enerji ticaretinin kalbi olan Hürmüz Boğazı’nda tedirginliğe yol açtı. Son gelişmelerin ardından bazı petrol …

103 dosyadan 92’si mevzuata aykırı bulundu milyonlarca lira ceza kesildi

Reklam Kurulu, elektrikli otomobillerde tüketiciyi yanıltan reklamlara, 15,8 milyon lira idari para cezası kesti.

Savunma sanayi devinden milyar dolarlık yatırım hamlesi

Kopřivnice merkezli kamyon ve arazi aracı üreticisi Tatra Trucks, zorlu bir dönemin ardından mali açıdan güçlenerek yeniden kâr elde etmeyi başardı. Geçtiğimiz yıl 19.3 milyon dolar kâr açıklayan şirket, 45 milyon doların üzerindeki önceki yılki …

Hazine 6 ilde 7 taşınmazı özelleştirdi

Özelleştirme Dairesi Başkanlığı İstanbul, Ankara, Antalya, Bursa, İzmir ve Şanlıurfa’daki taşınmazların satışını onayladı. Ayrıca Ümraniye, Soma ve Datça’daki taşınmazlara ilişkin hazırlanan imar planı değişikliğine onay verildi.