Uzmandan ‘soğuk kahve’ uyarısı: Vücuttan su atımını hızlandırdığını

Yaz Aylarında Beslenme ve Cilt Bakımı Nasıl Olmalı?

Dermatoloji Uzmanı Dr. Makbule Dündar ve Medipol Mega Üniversite Hastanesi’nden Diyetisyen Asya Naz Al’dan Yaz Aylarında Beslenme ve Cilt Bakımı Tavsiyeleri

Yaz aylarında güneşin etkilerinden korunmanın ve cilt sağlığının korunmasının önemi hakkında bilgi veren Dermatoloji Uzmanı Dr. Dündar, güneş kremleri ve nemlendiricilerin düzenli kullanımının önemine vurgu yaptı. Diyetisyen Al ise yazın artan sıvı kaybını dengelemek için su ve mineral desteğinin hayati olduğunu belirtti. Her iki uzman da beslenme düzenine dikkat etmenin ve cilt-saç sağlığını korumanın uzun vadede pek çok sağlık sorununu önleyebileceğine işaret etti.

”Cildinizi Güneşten Koruyun, Nemlendirmeyi Unutmayın”

Dr. Makbule Dündar, yaz aylarında güneş ışınlarının cilt için zararlı olabileceğine dikkat çekerek, güneş alerjisi, leke oluşumu gibi durumlar için en az SPF 50 koruma faktörlü güneş kremlerinin kullanılması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, cilt kanseri öyküsü olan kişilerin UVA ve UVB ışınlarına karşı etkili güneş koruyucular seçmeleri gerektiğini belirtti.

”Günde En Az 2-3 Litre Su İçilmeli”

Dr. Dündar, yaz aylarında nemlendirici kullanımının ihmal edilmemesi gerektiğini ve cildin neme ihtiyaç duyduğunu vurguladı. Likit nemlendiricilerin tercih edilmesi gerektiğini belirten uzman, aynı zamanda günde en az 2-3 litre su içilmesi gerektiğini söyledi ve retinoik asit içeren ürünlerin güneş hassasiyetini artırabileceğine dikkat çekti.

”Saçlarınıza Özel Yaz Bakımı Uygulayın”

Dr. Dündar, güneş, deniz ve havuzun saç sağlığını olumsuz etkileyebileceğine değinerek, yaz aylarında saç bakımına özen gösterilmesi gerektiğini söyledi. Bitkisel yağlarla yapılan bakımların faydalı olabileceğini belirten uzman, saç dökülmeleri için glikan ve protein takviyelerinin kullanılabileceğini önerdi.

”Vücut Isısının Artmasıyla Su Kaybı Da Artıyor”

Diyetisyen Asya Naz Al, yaz aylarında vücut ısısının artmasıyla beraber sıvı kaybının da arttığını belirterek, günde en az 2.5-3 litre su içilmesi gerektiğini söyledi. Su içmekte zorlanan kişilere tatlandırılmış su öneren Al, aynı zamanda terleme ile kaybedilen minerallerin yerine konulması için mineral suyu tüketilmesini önerdi.

”Tatlı Meyvelerde Porsiyon Kontrolüne Dikkat”

Diyetisyen Al, meyve ve sebze tüketiminin önemine değinerek, özellikle yüksek şeker içeren meyvelerde porsiyon kontrolünün önemli olduğunu belirtti. Karpuz gibi meyvelerle birlikte peynir tüketmenin kan şekerini dengede tutabileceğini söyleyen Al, bu sayede açlık hissinin azalacağını ifade etti.

”Fast Food Tarzı Gıdalardan Uzak Durun”

Diyetisyen Al, sindirim sisteminin yaz aylarında daha fazla zorlandığına değinerek, yağlı ve fast food gıdalardan uzak durulması gerektiğini belirtti. Probiyotik içerikli gıdaların sindirimi kolaylaştırabileceğini belirten Al, salatalara sirke eklemenin lezzeti artırabileceğini ve sindirimi destekleyebileceğini söyledi.

”Soğuk Kahveye Dikkat, Su Tüketimini Artırın”

Al, yaz aylarında gazlı içecek ve soğuk kahve tüketiminin artabileceğini belirterek, bu tür içeceklerin vücuttan su atımını hızlandırabileceğine dikkat çekti. Şekersiz veya sadece sütle hazırlanmış soğuk kahvelerin tercih edilmesi gerektiğini belirten Al, bu tür içeceklerin her bardağı için bir bardak su tüketilmesi gerektiğini vurguladı.

Related Posts

Profesör Doktor, hemen bırakın diye uyardı: Bu yapıdaki ilaçlar kalp krizine neden oluyor

Günümüzde milyonlarca insan, vitamin ve bitkisel takviyeleri sağlıklı kalmak amacıyla kullanıyor. Uzmanlar, bu ürünlerin bazı formlarının ciddi kalp rahatsızlıklarına yol açabileceğini söylüyor. ABD’li kardiyolog Dr. Evan Levine, özellikle jel kapsül formundaki takviyelere dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı.

Güneşten faydalanmanın altın kuralları

Kontrollü ve bilinçli şekilde güneşten faydalanmanın cilt sağlığını korumada etkili olduğunu belirten Deri ve Zührevi Hastalıkları (Dermatoloji) Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Nazmi Geyik, “Doğru zamanlama, kısa süreli maruziyet ve cilt tipine uygun yaklaşım ile güneşten fayda sağlamak mümkündür” dedi.

Yağmur sonrası deniz enfeksiyonlarına dikkat!

Özellikle sağanak yağışların ardından denize girilmesinin, çeşitli sağlık risklerini de beraberinde getirdiğini belirten Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Emre Öztürk, “Yoğun yağışların ardından dere, kanalizasyon ya da yüzey suları denizle buluşur. Bu sular, çeşitli mikroorganizmalar, bakteriler ve hatta parazitlerle yüklü olabilir. Bu da, çocuklarda mide-bağırsak enfeksiyonlarından kulak iltihabına, cilt döküntülerinden göz enfeksiyonlarına kadar birçok sağlık sorununa yol açabilir” dedi.

Diş eksikliği kalp krizi riskini nasıl artırıyor?

Uzman Diş Hekimi Ağız Diş Çene Cerrahı Prof. Dr. Birkan Taha Özkan, “Kalp krizi geçirme riskinizi sadece kalp değil, ağzınızda eksik olan dişleriniz de belirliyor” dedi.

Sinsice ilerliyor: Bacak ve kollardaki bu değişikliklere dikkat!

Lenfödem hastalığı sinsi ilerliyor ve geç tanı konduğunda tedavisi zorlaşıyor. Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Deniz Çevirme, lenfödemin belirtileri ve erken teşhisin önemi hakkında uyarılarda bulundu.

e-Nabız’a yeni özellikler geldi

e-Nabız’a yeni özellikler geldi