Yumurtada ihracat süreçleri ve fon kesintisi kararları fiyatları aşağı çekti

Yumurta Fiyatları Ramazan Ayında Dengelendi!

ABD ve diğer ülkelere yönelik ihracat süreçlerinde yapılan spekülasyonlar, Ramazan ayında tüketimdeki artış nedeniyle yumurta fiyatlarının yükselmesine neden oldu. Ticaret Bakanlığı, fiyat istikrarını sağlamak ve tüketicilere makul fiyatlar sunmak için aldığı kararlarla bu durumu tersine çevirdi.

Sofralık yumurta ihracatında alınan kesinti miktarının artırılması ve bazı ülkelere yapılan ihracatın tamamlanması, fiyatlara yansıdı ve son dönemde yumurta fiyatları yüzde 50-55 oranında düştü.

“Fiyatlar Normal Seviyeye Geri Dönüyor!”

Yumurta Üreticileri Merkez Birliği (YUM-BİR) Başkanı İbrahim Afyon, ABD’de yaşanan yumurta krizi sırasında Türkiye’deki yumurtaların ihracata gitmesi söylentilerinin yanıltıcı olduğunu belirtti.

Afyon, bazı üreticilerin stok yaptığını ve ulusal marketlerin talebinin üzerinde yumurta istediğini ifade ederek, “Fiyat artışları maliyet kaynaklı değil, bazı marketlerin fırsatçı tutumundan kaynaklı. Ancak şu anda fiyatlar normal seviyeye döndü, bir koli yumurta 160-180 lira arasında satılıyor.” şeklinde konuştu.

“Üretim Talebi Karşılıyor”

Afyon, yumurta fiyatlarındaki artışta Ramazan ayının etkisinin olduğunu ancak üretimde herhangi bir sorun olmadığını vurgulayarak, fiyat dengesinin sağlandığını belirtti.

Üretim seviyesinin talebi ve ihracatı karşılayacak düzeyde olduğunu söyleyen Afyon, halkın doğru fiyatı takdir etmesi gerektiğini ifade etti.

“Fiyatlar Hızla Düşüyor”

Türem Yumurta AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Zafer Kaya, kuş gribi vakalarının fiyatlara etkisini vurgulayarak, Ramazan ayıyla beraber fiyat artışı yaşandığını ancak daha sonra ihracat kısıtlamaları nedeniyle fiyatların hızla düştüğünü belirtti.

Kaya, ihracata yönelik kesintilerin devam etmesi durumunda fiyatların daha da düşeceğini ve bu durumun market reyonlarına yansıdığını söyledi.

Related Posts

Üretici ve market arasındaki fiyat farkı zirveye ulaşıyor: Karnabahar ve havuçta yüzde 43 artış

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, nisanda markette 39 ürünün 28’inde fiyat artışı, 11’inde fiyat azalışı görüldüğünü belirtti.

İhtiyaç kredilerinde kısa vadeli faizler yükseldi: İşte 100 bin TL için güncel hesaplamalar

Bankaların ihtiyaç kredisi faizlerinde özellikle kısa vadede ciddi artışlar yaşanıyor. 30 Nisan 2025 itibarıyla 12 ay vadeli kredi seçeneklerinde faiz oranları yüzde 3,89 seviyelerine kadar çıktı. Buna karşın, 24 ve 36 ay gibi daha uzun vadelerde nispeten daha düşük faiz oranları uygulanıyor. Bu gelişmeler, tüketicileri “en uygun ihtiyaç kredisi” arayışına yönlendirdi.

Kahve zincirinin küresel satışları, ocak-martta düştü

ABD’li kahve zinciri Starbucks’ın küresel satışları, ocak-mart döneminde yüzde 1 azaldı.

Hükümet faizde direksiyonu kaybetti: 1 milyon liranın getirisi maaş gibi

Merkez Bankası’nın faiz artışı sonrası bankalar arasındaki yarış kızıştı. Vadeli mevduat faizleri yüzde 50’ye dayanırken, 1 milyon TL’nin 1 aylık getirisi adeta maaş gibi oldu. İşte banka banka güncel faiz oranları…

Fındık üreticisine ‘küllenme’ uyarısı

Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, üreticilerin külleme hastalığına bağlı ürün ve kalite kaybı yaşamamaları için fındık bahçelerini kısa aralıklarla kontrol etmelerini, hastalık belirtileri görülür görülmez kimyasal mücadeleye başlamaları gerektiğini söyledi.

Çinli enerji devi Suudilerle anlaştı

Çinli enerji devi Sinopec, Suudi Aramco’nun birimiyle liman işletmeciliği ve ham petrol taşımacılığı gibi alanlarda 28,8 milyar yuan sermayeli ortak girişim kurmak için anlaşmaya vardığını açıkladı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir